Abstract: Bakgrund:
Vägverket arbetar med Långtidsplaner som grund för verksamheten. De ligger som underlag för regeringens regleringsbrev och budget för väginfrastruktur. Viktiga underlag till långtidsplaner är kunskap om allvarliga brister och åtgärdsbehov. Av tradition har natur- och kulturmiljövården inte arbetat på liknande sätt.
Inför arbetet med långtidsplaneringen 2008/2009 genomfördes dock en del bristanalyser av natur och kulturmiljövärden. Försöket var mycket lyckat och visade att det är nödvändigt för området att arbeta på samma sätt som övriga. Det blottlade samtidigt stora behov av metod och kunskapsutveckling.
Att ha metoder som ger möjlighet att med relativt liten arbetsinsats identifiera åtgärdsbehov, revidera och uppdatera data är viktigt för att kunna: veta utvecklingen mot uppsatta mål, prioritera de viktigaste åtgärderna, ha kunskap om kostnader mm
Effektmål:
Med bra och aktuell kunskap om åtgärdsbehov kunna vidta de effektivaste och mest kostnadseffektiva åtgärderna för att uppnå målen
Projektmål:
Vidareutveckla metoder för inventering och analys av allvarliga brister inom natur och kulturmiljöområdet. Vidareutveckla metod för barriärer för hjortdjur och groddjur samt bullerpåverkan på natur.
Projektets omfattning:
I samverkan med SLU/Uppsala och Centrum för Biologisk Mångfald vidareutveckla de embryonala metoder som används i en första bristanalys.
Implementera och genomföra analyser med de utvecklade metoderna