Abstract: Förstudien syftar till att identifiera krav på ett koncept för digital samverkan, YardCDM, med utgångspunkt i Malmö Rangerbangård (MGB). CDM står för Collaborative Decision Making och förstudien tar inspiration från CDM-koncept som utvecklats för andra syften och domäner, såsom AirportCDM (luftfart), PortCDM (Sjöfart) samt StationCDM (Järnväg). Som ett led i att uppnå̊ FN:s hållbarhetsmål enligt Agenda 2030 samt i ljuset av strategin med överflyttning av godstransporter från land till sjö och järnväg, behöver bland annat tillgänglighet och tillförlitlighet till tågtransporter och tågresor öka. Detta ställer krav på̊ högre nyttjandegrad av befintlig infrastruktur på grund av en allt högre belastning, vilket också kräver en ökad koordinationsförmåga hos aktörer i järnvägssystemet. Förstudiens resultat kan ge underlag för hållbar utveckling som förutsättning att adressera och generera goda effekter inom flera av de globala målen.
Förstudien samlar aktörer involverade i verksamheten som sker på och i anslutning till Malmö Rangerbangård i så kallade Living Labs och under workshops kartläggs flöden av tåg och växlingsrörelser, samt rådande informationsbehov och tekniska förutsättningar för ett standardiserat informationsutbyte i realtid. Ett ökat informationsutbyte, av både estimat och faktiska tider, utgör en samlad lägesbild för aktörerna som baserat på informationen får bättre underlag för beslut. De får en ökad planeringsförmåga genom att de tidigare kan ta del av andra aktörers intentioner och faktisk status i processen och kan därmed också förutsäga och tidigare parera för eventuella störningar. Genom att öka förutsättningarna för varje enskild part att optimera sin verksamhet, ökar koordinationsförmågan för hela bangården som därmed kan fungera som en effektiv nod i det större transportsystemet. Förväntade effekter är ökad punktlighet i interna och anslutande flöden, ökad förutsägbarhet där aktörerna får ökad förmåga att planera sin verksamhet och förutsäga påverkan av eventuella störningar, ökad kundnöjdhet genom högre leveransprecision, förbättrad arbetsmiljö genom ökad informationstransparens som reducerar manuell informationssökning och reducerar osäkerhet hos operatörerna samt en ökad nyttjandegrad av befintlig kapacitet, såsom infrastruktur och personella resurser.
Förstudiens målsättning är därför att tillsammans med deltagande aktörer på Malmö Rangerbangård, utveckla ett förslag på koncept för digital samverkan (YardCDM), för att skapa möjlighet för bangården att vara en effektiv nod i järnvägssystemet.
I tidigare arbete har delar av de flöden som är i fokus kartlagts och det finns även ett redan etablerat Living Lab med involverade aktörer. Detta kommer fungera som underlag för förstudiens arbete och vi ser en stor möjlighet att också kunna inkludera fokuserade flöden i projektet StationCDM Demo (se separat ansökan) som enligt plan pågår under 2 år (med planerad start 200831). Eftersom Malmö Rangerbangård har liknande utmaningar som identifierades under förstudien i StationCDM på Stockholm Central och Depå Hagalund, finns stora förutsättningar att återanvända delar av den kunskap och det material som togs fram under förstudien för StationCDM.