Abstract: IRIS-programmet (Icke-raka Instrumentinflygningar till Stockholm Arlanda Airport) har bedrivit forskning och utveckling inom området icke-raka (även kallat kurvade) inflygningar sedan 2016 i syfte att erbjuda fler alternativ i syfte att öka möjligheten att undvika inflygning över ett eller flera områden. Under 2016 genomfördes fyra stycken kurvade inflygningar till Arlandas bana 01R, år 2017 genomfördes tolv stycken till samma bana av totalt cirka 20 000 inflygningar. Hittills har under 2018 cirka 600 kurvade inflygningar genomförts som ett resultat av de nya procedurer som har utvecklats både genom linjearbete inom Swedavia och LFV samt genom utveckling inom IRIS-programmet. Operatörer och
operativa experter hos LFV (ATCC Stockholm) uppger dock att användningen skulle kunna öka även vid högre trafikintensitet om bättre beslutsstöd fanns till hands. Denna syn stöds av de kartläggningar som tidigare har gjorts inom IRIS-programmet och bedöms vara den enskilt viktigaste frågan att lösa för att kunna tillämpa kurvade inflygningar i en betydande omfattning, vilket är det långsiktiga målet för IRIS.
Den stora utmaningen för flygledare med användningen av kurvade inflygningar är sekvensering, och inom IRIS-programmet såväl som i den operativa miljön har ett stort behov av forskning/konceptutveckling inom beslutsstöd för flygledarna identifierats. Syftet med denna förstudie är att påbörja ett arbete som i förlängningen möjliggör test av nya tekniker som ger flygledare stöd i beslut vid användning av en blandning av olika kurvade inflygningar som komplement till raka inflygningar, med bibehållen säkerhet och optimering i sekvensering. Projektet ”Förstudie: Beslutsstöd för kurvade inflygningar” syftar till att genomföra en förstudie för att identifiera sätt att adressera utmaningen med sekvensering av kurvade inflygningar (som komplement till raka) inom ramen för framtida forskningsprojekt. Ett efterföljande forsknings- och utvecklingsprojekt kommer i sin tur att arbeta med simuleringsbaserad utveckling och utvärdering av koncept för beslutsstöd för flygledare vid sekvensering av kurvade och raka inflygningar.
Det gemensamma effektmålet för förstudien och efterföljande forskningsprojekt är att på sikt bidra till en effektiv, säker och ökad användning av en blandning av olika kurvade inflygningar tillsammans med raka inflygningar, för att bidra till ökad energieffektivitet hos varje inflygning, minskad miljöpåverkan samt för att öka möjligheten att förlägga flygtrafiken till områden som är lämpliga ur bullersynpunkt.
Projektplanen har utgjort beslutsunderlag för styrelsen för Trafikverkets Forsknings och innovationsportfölj för luftfartsområdet inför TG2-beslut om start av projektets genomförande.
Beslutsunderlaget omfattar dessutom följande dokument:
• Projektansökan för IRIS-programmet enligt Trafikverkets mall vilket låg till grund för TG0-beslut. Denna förstudie är en del av IRIS-programmet.
• Utvärdering och lärande av FoI, den så kallade ULF-modellen.