Abstract: RPAS inom SESAR2020 är uppdelat i tre delprojekt:
* RPAS IFR Integration (PJ10-05)
* ACAS-Xu (PJ11-A2)
* RPAS integration systems (PJ13-01)
Tillsammans har dessa projekt målet är att ta ett första steg att möjliggöra integration av RPAS i icke-segregerad luft på ett säkert och transparent sätt, d v s möjliggöra säker flygning med RPAS tillsammans med traditionell bemannat flyg, i befintligt luftrum. Detta är ett krav för att både skapa förutsättningar för olika tjänster m h a RPAS och samtidigt bibehålla flygsäkerheten inom hela ATM-systemet och luftrummet. Detta är också en nyckel för att ”låsa upp” den RPAS/drönar-marknad som EU sträva efter (ref: EC COM(2014)207, EC Riga & Warszawa declaration, European Drone Outlook Study) och centralt för Single European Sky i linje med EU:s RPAS Roadmap och EU aviation strategy.
De tre projekten kan kort sammanfattas:
* RPAS IFR Integration (PJ10-05): Handlar om att integrera RPAS, som flyger IFR, i luftrummet tillsammans med bemannat flyg på ett säkert och effektivt sätt.
* ACAS-Xu (PJ11-A2): Projekt PJ11 berör kollisionssystemet för bemannat flyg, ACAS, och PJ11-A2 fokuserar på en variant för RPAS, ACAS-Xu.
* RPAS integration systems (PJ13-01): Projektet fokuserar på ”Detect & Avoid” som är nyckelteknologin för att på ett säkert sätt flyga med RPAS i icke-segregerad luft och tillsammans med traditionell bemannat flyg. Även andra teknologier berörs, ”Command & Control” (C2) och ”Contingency” d v s hantering av felfall såsom datalänkbortfall av länk mellan pilot och flygfarkost. Projektet är i volym det största RPAS-projektet (20M€). Saab är ”contributor” i projekt PJ10-05 och PJ11-A2 samt leder projekt PJ13-01.
För Sverige och Saab är utkomsten ur projekten framförallt kompetens, påverkan på krav och standarder samt (vidareutvecklade) test/demonstrationsplattformar, utöver de Europeiska programmens inbyggda nätverksbyggande möjligheter. Ytterst är detta en förutsättning för vår nationella konkurrenskraft och möjliggör både inhämtning av internationell kunskap och bidrag till vidareutveckling av egen kunskap. En direkt samhällsnytta fås i form av möjliggöra lägre kostnader för olika tjänster m h a RPAS, bibehållen/ökad flygsäkerhet även med RPAS i ATM-systemet samt indirekt genom bidrag till kompetens och lösningar inom fjärrstyrning och automatisering.
Item type:
SESAR 2020 Remotely Piloted Aircraft Systems (RPAS) | (SESAR 2020 Remotely Piloted Aircraft Systems (RPAS))