Abstract: Detta flervetenskapliga projekt startade 2004 och går nu in i dess tredje fas. Projektet grundlades genom omfattande och noggrann metodutveckling, vilket skapar en bra bas för studierna. Fas I utgjorde en metod-, mät- och datainsamlingsfas, och den ledde till att valida mätsystem utvecklades för: (i) färdvägsavstånd, (ii) skattning av durationer, (iii) mätningar av fysiologiska belastningar samt (iv) skattning av miljövariabler i färdvägsmiljöer. Datainsamlingen för studien fysiskt aktiv arbetspendling i Stor-Stockholm (FAAP) innefattar unika data från c:a 2000 manliga och kvinnliga cyklister och fotgängare fördelade inom urbana, suburbana och lantliga färdvägsmiljöer. Varje individs färdväg finns inritad på karta vilket möjliggör unika studier. Fas II stod för en initial kunskapsfas, och ledde till att: (i) kunskap utvecklades om beteendena vid aktiv arbetspendling genom gång och cykling under hela året, (ii) fysiologiska mätdata samlades in i laboratoriet och i fält vid gång och cykling, samt (iii) analyser påbörjades avseende vilka färdvägsmiljövariabler som stimulerar till respektive motverkar cykling. Resultaten har publicerats som vetenskapliga studier och utgjort en grund för två av Trafikverkets rapporter om aktiva transporter, hälsa och påverkan av färdvägsmiljöer (2012:157; 2015:153).
Fas III står för en utvecklad och vidgad kunskapsfas. Den består av två delar. Den första delen gäller både breddade och fördjupade analyser av miljöfaktorer i färdvägsmiljöer och olika sammanfattande utfall i ytter- respektive innerstaden, och gäller aktiv arbetspendling: (1) cyklister och utfallet ”otrygg-trygg av trafikmässiga skäl”, (2) fotgängare och utfallet ”otrygg-trygg av trafikmässiga skäl”, (3) fotgängare och utfallet ”stimulerande eller motverkande” för gång, samt (4) en jämförelse mellan fotgängares och cyklisters bedömningar av olika färdvägsmiljövariabler och utfallsmått. Det är denna del som ansökan om medel specifikt gäller för. Efterhand som resultaten växer fram kommer workshops anordnas kring dem med särskild beteende- och miljöpsykologisk expertis.
Den andra delen är finansierad och gäller främst analyser av gång, cykling och hälsoeffekter, däribland påverkan av förändringar i luftkvalité på hela befolkningens hälsa. Även påverkan på ett större antal sjukdomar kommer att värderas ur hälsoekonomiska perspektiv. En unik del kommer vara att fastställa alla avstånd mellan bostad och arbetsplats och bedöma potentialen till aktiv arbetspendling inom befolkningen i ett län. Denna del av fas III sker dels vid GIH, dels genom i samverkan mellan GIH och Umeå samt Stockholms universitet, Stockholms miljöförvaltning och WSP, och är finansierad av GIH samt Forskningsrådet Forte.
Allt av relevans inom fas III:s båda delar kommer att beskrivas i Trafikverkets rapportserie. Detta utgör en del i åtagandena gällande denna ansökan. Totalt beräknas c:a 20 studier kunna bidra till utvecklingen av Trafikverksrapporterna, och genom att alla studier publiceras i internationella vetenskapliga tidskrifter erhålls kvalitetsgranskning under projektets gång. Inom ramen för projektet skall även den internationella vetenskapliga utvecklingen inom området följas och i relevanta delar beskrivas i rapporterna. Projektledaren och forskningsassistenten skall även bidra till internutbildningen inom Trafikverket, samt medverka vid Transportforum.Abstract: The Project deals with questions about Walking, cycling, health and route Environment.