Abstract: Inom Trafikverket pågår en översyn av hastighetsgränserna i det svenska vägnätet. Skyltad hastighet bör bättre stämma överens med faktisk vägstandard. Ett syfte med översyn är att stärka Nnollvisionen. Från ett samhällsekonomiskt perspektiv innebär det att de skyltade hastigheterna justeras för att bättre balansera trafiksäkerhet med tillgänglighet.
I det första steget, som alltså omfattar denna förstudie, genomförs en inledande genomgång av de viktigaste verktygen och metoder som idag används för tillgänglighetsanalyser. Förstudien utgör ett underlag för Workshop I under september 2017 som syftar till att landa i ett metodikval. Metodiken skall både inkludera inledande kvantifierbara empiriska underlag och de följande analyserna och konsekvensbeskrivningarna med regionala fördelningsanalyser.
Syftet med denna förstudie är att:
* Skanna av och beskriva för- och nackdelar med de verktyg som idag används för att utvärdera konsekvenser av hastighetsförändringar i det svenska vägnätet. De modeller som framförallt är aktuella är PIPOS, EVA, SAMPERS och SAMGODS.
* Föreslå en metodik som kan användas för att utvärdera effekter på tillgänglighet och regional utveckling på FA-nivå till följd av förändrade hastigheter i vägnätet. Metodiken skall både inkludera inledande kvantifierbara empiriska underlag och de följande analyserna och konsekvensbeskrivningarna där regionala fördelningsanalyser blir en del.
Genomförandet av förstudien sker i tre steg:
1. Beskrivning och analys av verktyg och metoder som används för att utvärdera effekter på tillgänglighet och regional utveckling med fokus på hur effekterna av förändrade hastighetsgränser i vägnätet fångas av modellerna. Beskrivningar av för- och nackdelar med olika metoder.
2. Utveckling av metodik för att kvantifiera och analysera effekter på tillgänglighet och regional utveckling till följd av förändrade hastighetsgränser i det svenska vägnätet.
3. Deltagande i Workshop I tillsammans med Trafikverket och Tillväxtverket i september 2017.