Abstract: Bakgrund; Att mäta flygsäkerhet, annat än i enkätsvar från operatörer som testar nya system, har varit en utmaning vid utveckling av nya operatörsmiljöer, speciellt inom fjärrstyrd teknik. MERASSA (Methods for Empiric Risk Assessmentof Socio-technical Systems in Aviation) är ett projekt som ursprungligen utarbetades med Dresden Universitet med syfte att utvärdera mänsklig prestanda och säkerhetspåverkan vid onormala händelser i miljöer där flygtrafiktjänst bedrivs. Studien som genomförts har gett resultat på viktiga flygsäkerhetsområden att belysa med inriktning på fjärrstyrda torn. Modellen behöver nu testas med simuleringar där både flygsäkerhet och operatörers kapacitet mäts. Utvecklingen ger mer kvalitativa och effektiva mätningar jämfört med tidigare enkäter.
Problembild; Vid all forskning kring ny teknik i en operatörsmiljö genomförs mätningar i form av enkäter till operatörer. En metod som fungerar, men resultaten kräver debriefingar och frisvar för att minimera feltolkningar. En modell där operatörernas situationsmedvetenhet och kapacitet mäts kan leda till mer kvalitativa resultat gällande tekniska hjälpmedels verkliga påverkan.
Syftet är att med erfarenheter från Merassa genomföra simuleringar av de studier som tagits fram kring viktiga riskområden att bevaka vid införandet av tekniska hjälpmedel inom fjärrstyrda torn. Syftet är att mäta både kapacitet och flygsäkerhet på ett effektivare och mer generiskt sätt än tidigare.
Nyttan för luftfarten är en mer generell metod för mätning av flygsäkerhet och kapacitet vid tester av teknik i en operativ miljö. Simuleringar möjliggör tester i en säker miljö med repetitiva situationer för högre kvalitet i testdatat.
Slutmålet är mer kostnadseffektiva och tydliga resultat vid tester av ny teknik.