Abstract: Att arbeta med innovationsfrämjande och produktivitetsskapande åtgärder ligger i Trafikverkets uppdrag (SFS 2010:185; SOU 2012:39). Vi är en av Sveriges största offentliga beställare. Det har konstaterats att vi som ledande beställare har unika möjligheter att genom långsiktigt agerande påverka innovationsgraden och bidra till utvecklingen inom anläggningsbranschen. En ökad andel upphandlade utvecklingsfrämjande projekt ligger i Trafikverkets målbild (uttryckt exempelvis som styrkortsmål, 20 % utvecklingsfrämjande upphandlingar). Det är viktigt att vi möjliggör och skapar drivkrafter för nytänkande och utveckling i våra projekt; genom internt arbete så att vi driver på utvecklingen på vår leverantörsmarknad (entreprenörer, konsulter, materialleverantörer). Våra upphandlingsstrategier pekar ut riktningen och syftar till att öppna upp för leverantörsdriven innovation. Men, för att kunna tala om en reell potential att påverka innovationsgraden och bidra till den långsiktiga produktivitetsutvecklingen inom anläggningsbranschen är operationalisering och tillämpning i enskilda projekt av avgörande betydelse. Implementeringsarbetet av utvecklingsfrämjande projekt innebär en utmaning för Trafikverkets projektorganisation, där våra egna projektledare intar en central roll.
Projektledare är ofta, och förväntas också att vara, målorienterade. I professionen ligger att beakta tid, kostnad och innehåll (TKI) i de projekt de är satta att leda. I genomförande och implementering av utvecklingsfrämjande åtgärder (TDOK 2016:0073) kan styrningen mot TKI vara i konflikt med det långsiktiga agerandet för ökad innovation/utveckling. Tidigare forskning har visat att beställarorganisationer erkända som ”bäst i klassen” för sin förmåga att leda projekt, exempelvis genom att effektivt styra mot TKI, samtidigt haft svårast att skapa förutsättningar för nytänkande och att ta till sig innovationer utvecklade på leverantörssidan. Vad vi generellt betraktar som ”god projektledning”, med få avvikelser, kan därmed ligga i konflikt med ”god förmåga att ta till sig innovationer”. Från projektledningsperspektiv kan utmaningen beskrivas i termer av samtidig projektmålsuppfyllnad (för att nå kortsiktiga, projektspecifika TKI-mål) och utveckling/förändring (för att nå långsiktiga effekter). Detta har direkt bäring mot hur vi följer upp och utvärderar utvecklingsfrämjande projekt och de åtgärder vi prövar inom ramen för dessa. Utvecklingssfrämjande och produktivitetsskapande åtgärder som innebär verklig förändring bryter också, per definition, mot tidigare erfarenheter och inarbetade arbetssätt och rutiner – i vår projektorganisation men möjligtvis också i rådande samverkansstrukturer internt mellan verksamhetsområden inom Trafikverket. Mot bakgrund av detta är det i nuvarande Investeraprocess viktigt att öka kunskapen om och förståelsen för projektledarrollens förutsättningar och betydelse för att i upphandlade utvecklingsfrämjande projekt främja ökad innovation och produktivitet.
Vår förmåga att bedriva utvecklingsfrämjande projektledning har direkt bäring mot våra förutsättningar att nå för Trafikverket uppställda målsättningar avseende produktivitet och innovation genom utvecklingsfrämjande upphandling. Projektet är tänkt att genomföras med fokus på projektledaren på VO Investering; rollens betydelse för realiseringen av Trafikverkets utvecklingsfrämjande strategiarbete och projektledarens förutsättningar att effektivt bidra till att skapa möjligheter för leverantörsdriven innovation. Huvudprojektmålet är att leverera forskningsresultat i form av ny kunskap och förståelse om projektledarrollens förutsättningar och betydelse för organisationens förmåga att bidra till, och dra nytta av, leverantörsledda innovationer.