National Transport Library Research Database

Undersökning om matvanor, fysisk aktivitet och hälsa hos svenskt sjöfolk (Survey on nutritional habits, physical activities level and health among Swedish seafarers)

Sponsors, duration, budget: Stiftelsen Sveriges Sjömanshus, MatIQ ekonomisk förening ; 2008-08-01 -- 2009-04-30 Subject(s): Online resources: Abstract: Olika internationella studier visar att livsstilsrelaterade sjukdomar är högre bland sjömän än bland landbaserade arbetare. I Sverige har ingen tidigare studie undersökt livsstil bland sjöfolk. På grund av detta tog Mat-IQ initiativet till att genomföra en studie med syftet att ta reda på svenskt sjöfolks kost, fysiska aktivitet och hälsa. Rederierna som har deltagit i enkäten är Broström, Furetank, Scandlines, Stena Line, TTLines, Thunrederierna och Wallenius. Undersökningens resultat visar att det finns olikheter i kost, fysisk aktivitet och vissa hälsorelaterade företeelser mellan det svenska sjöfolk vi har studerat och befolkningen överlag. Olikheterna i kost och fysisk aktivitet beror mycket mer på livsstilen ombord än på livsstilen när sjöfolket är hemma. Till sjöss kännetecknas sjöfolkets kost av både goda och dåliga drag. Å ena sida, ett relativ högt intag av grönsaker och frukt, men å andra sidan en hög konsumtion av livsmedel relaterade till ett högre fett- och sockerintag. Sjöfolkets kost hemma är mer lik övriga befolkningens, fast bättre vad som gäller fisk och matfett på smörgåsar, grönsaker och frukt. Vad gäller allmän fysisk aktivitet är sjöfolket mindre aktiva än övriga yrkesarbetande när de är till sjöss och ungefär lika aktiva när de är hemma. Detta innebär att deras genomsnittliga fysiska aktivitet, ombord och hemma inräknade, är lägre än för övriga befolkningen. I detta avseende finns det en klar skillnad mellan respondenterna som arbetar på lastfartyg, som är mer aktiva i sin fritid ombord, och de som arbetar på passagerarfartyg. Hemma är båda grupperna ganska lika i sin fysiska aktivitetsnivå. Angående hälsa är det märkbart att antalet som lider av fetma är betydligt större bland män som arbetar till sjöss än bland vanliga yrkesarbetande män, och övervikt något större bland kvinnor som arbetar till sjöss än bland vanliga yrkesarbetande kvinnor. Ett annat hot mot sjöfolkets hälsa är tobak. Antalet rökare är högre bland sjömän än bland landbaserade arbetare. Skillnaden är ännu mer tydlig om man jämför kvinnor som arbetar till sjöss med andra yrkesarbetande kvinnor. Det är också vanligare att snusa bland sjömän än bland vanliga yrkesarbetande män. Ett stort antal rökare, många fysiskt inaktiva, övervikt och fetma ökar sjöfolkets risker för hjärt- och kärlsjukdomar och visar på nödvändigheten av att vidta åtgärder för att säkra sjöfolkets framtida hälsa.Abstract: Various international studies show that health problems related to lifestyle are more prevalent among seafarers than among landbased personnel. No study has looked into the lifestyles of seafarers in Sweden before. Because of this Mat-IQ took the initiative to make a study to investigate Swedish seafarers’ nutrition, physical activities and health. The shipping companies that participated in the study were: Broströms, Furetank, Scandlines, Stena Line, TT Lines, Thun and Wallenius. The report is written in Swedish. The investigation shows that there are differences in diets, physical activity and certain health-related phenomena between the Swedish seafarers that we have studied and the general population. The differences in diet and physical activity are more dependent on the lifestyle onboard than the lifestyle when the seafarers are at home. On board the diet is characterised by both good and bad traits. On the one hand, a relatively large intake of vegetables and fruit, but on the other hand high consumption of foods with a higher proportion of fats and sugar. The seafarers’ diet at home is more like that of the general population, but better where fish, fats on bread, vegetables and fruit are concerned. Where physical activity is concerned seafarers are less active when they are onboard and about equally active at home. This means that their average physical activity is lower than for the general population. In this connection there is a pronounced difference between respondents working on cargo ships, who are more active in their spare time onboard and those who work on passenger vessels. At home both categories are fairly similar in their physical activity level. Concerning health it is noticeable that the number of people suffering from obesity is larger among male seafarers than among landbased personnel, and overweight somewhat greater among women working onboard than among women working ashore. Another threat to the health of seafarers is tobacco. The number of smokers is larger among seafarers than among ordinary working men. A great number of smokers, many physically inactive, overweight and obesity increase the risk of cardiovascular diseases among seafarers and shows up the necessity of taking action to safeguard the future health of seafarers.
Item type: