Abstract: Akademin för ekonomistyrning i staten (AES) ansöker om att få genomföra ett forskningsprojekt vid Energimyndigheten som syftar till att utveckla en strukturerad modell för Energimyndighetens interna styrning så att myndigheten bättre ska kunna styra, mäta och bedöma vilka effekter tillverkning av biodrivmedel i Sverige leder till i samhället.
Effekter kan uppstå på kort och lång sikt och de kan både vara önskade och oönskade. I statsförvaltningen har det under en lång följd av år funnits en strävan efter att kunna styra myndigheter mot önskade effekter och inte bara mot prestationer. Att styra mot önskade effekter är en stor utmaning där den största svårigheten ligger i att finna kopplingen mellan en specifik aktörs prestationer och deras effekter.
Målet med forskningsprojektet är att Energimyndigheten vid studiens avslutande ska ha en modell som är både praktisk och tillämpbar för att styra utvecklingsprojekt som andra aktörer driver. Studiens empiri genereras genom intervjuer med personer inom Energimyndigheten, personer involverade i etanolpiloten i Örnsköldsvik och andra inblandade personer samt insamlande av för studien relevanta sekundära källor.