Abstract: Industriellt exploaterbara jäststammar ska konstrueras och utvecklas med rekombinant DNA-teknologi.De ska kunna jäsa samtliga socker – hexoser och pentoser – i icke-detoxifierade lignocellulosahydrolysat från skogsråvaror,jordbruksråvaror och energigrödor. Nya jäststammar kommer att göras tillgängliga för utvärdering i PDU och pilotskala. Projektets målsättning är att skapa pentosjäsande jäststammar, som kommer minst 40% närmare hexosjäsningens prestanda med avseende på utbyte, produktivitet och etanolkoncentration jämfört med nuvarande pentosjäsande jäststammar. Abstract: Industrially exploitable yeast strains will be constructed and developed with DNA technology. They should be able to ferment all sugars – hexoses and pentoses – in non-detoxified lignocellulose hydrolysates from wooden raw material, agricultural residues and dedicated energy crops. New yeast strains will be made available for assessment in PDU and pilot scale. The aim is to generate yeast strains that approach the performance of hexose fermenting yeast strains with at least 40% compared to current pentose fermenting yeast strains.